Dnia 30.09.25r. uczniowie klasy IIE TŻiUG uczestniczyli w warsztatach zawodowych zorganizowanych w sklepie Intermarché w Radzyminie, z którymi szkoła współpracuje już od kilku lat. Tematem zajęć był rozbiór półtuszy wieprzowej. Podczas warsztatów uczniowie mieli okazję zapoznać się z zasadami prawidłowego rozbioru mięsa wieprzowego, rozpoznawaniem poszczególnych elementów tuszy oraz zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy w chłodni. Zajęcia poprowadzili doświadczeni rzeźnicy– pracownicy działu mięsnego Intermarché, pod kierunkiem P. Ireneusza, który omówił techniki cięcia, sposób wykorzystania poszczególnych części mięsa oraz ich znaczenie w gastronomii. Uczniowie z zainteresowaniem obserwowali pokaz oraz mogli zadawać pytania dotyczące praktycznych aspektów pracy w branży mięsnej. Warsztaty stanowiły cenne uzupełnienie wiedzy teoretycznej zdobywanej na zajęciach szkolnych i pozwoliły lepiej zrozumieć proces przygotowania mięsa do sprzedaży i dalszej obróbki kulinarnej.



